Articsóka vinaigrette mártással

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20perc.
Sütés/főzés: 40 perc.

Hozzávalók: ( 8 darabhoz)

8 articsóka
1 bio citrom
1 tál víz

1 bio citrom
¼ chili paprika
½ gerezd fokhagyma
1 szál rozmaring
3 ág kakukkfű
2 szál lapos petrezselyem

őrölt bors
1 tk méz
20 ml víz
10 ml gyógynövény ecet
25 ml olívaolaj

 
 

Elkészítés:

Főzzük meg az articsókát

Facsarjuk ki a citromot, és öntsük a levét egy nagy tál vízbe. Távolítsuk el az articsókák szárát, a külső leveleket és a meghagyott levelek hegyes végét. A megtisztított articsókákat tegyük a citromos vízbe, úgy, hogy a víz ellepje azokat. 

Melegítsük elő a BORA X BO sütőt, terítsük el az articsókát a perforált tálcán, és süssük 40 percig, 98°C/100% páratartalom mellett.

Közben készítsük el a vinaigrette mártást.

A kezeletlen citromot mossuk meg forró vízben és szárítsuk meg egy tiszta konyharuhán. A héját finomra hámozzuk le, a levét facsarjuk ki.

A chilipaprikát mossuk meg, a szár alapját, a fehér bordákat és a magokat távolítsuk el, majd a paprika húsát vágjuk apróra. apróra A fokhagyma gerezdet meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük.

A fűszernövényeket megmossuk, szárazra rázzuk, a leveleket és a tűleveleket leszedjük és apróra vágjuk.

Az összes hozzávalót és a fűszereket (az olaj kivételével) egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük, majd további folyamatos kevergetés mellett lassan öntsük hozzá az olajat, amíg sima nem lesz.

A vinaigrettet még melegen ráöntjük az articsókára, hogy bepácolódjon az illatos vinaigrette mártással.