Tőkehal filé zöldségágyon

Bora ételrecept tőkehal zöldségágyon
Bora ételrecept
Bora ételrecept susvide

Elkészítési idő:

Előkészítés: 35 perc.
Sütés/főzés: 35 perc.
Pihentetés: 5 perc.

Hozzávalók: ( 2 adag)

½ zeller
3 sárgarépa
½ póréhagyma
1 hagyma
1 csokor petrezselyem (15 g)
4 szál rozmaring
4 szál kakukkfű

300 g tőkehal karaj
1 tk vaj
1 csipet tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál extra szűz olívaolaj
50 ml  Noilly Prat francia vermut (helyettesíthető száraz fehér borral)

300 ml vegán krém

½ teáskanál szerecsendió (frissen reszelve)

 
 
 

Elkészítés:

Vágjuk fel a hozzávalókat

Mossuk meg az összes zöldséget. A zellert, a sárgarépát és a hagymát meghámozzuk, majd vágjuk kb. 0,5 cm-es kockákra.  A petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk és apróra vágjuk. A rozmaringot és a kakukkfüvet megmossuk, majd szintén szárazra rázzuk, de ne aprítsuk fel!

Főzzük meg a halat

Hámozzuk meg és szeleteljük fel a fokhagymát. A tőkehalat sózzuk, borsozzuk, és a vákuumzacskóba helyezzük egy szelet fokhagymával, egy szál rozmaringgal és kakukkfűvel, valamint egy teáskanál vajjal.
Főzzük a BORAXBO-ban a „Sous-vide főzés” speciális programmal.
Indítsuk el a speciális programot, és egyszerűen kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat. Amikor kivesszük a BORA X BO-ból, a halnak áttetszőnek és zamatosnak kell lennie.

Közben készítsük elő a gyökérzöldségeket

Amíg készül a hal, pirítsuk meg a gyökérzöldségeket olívaolajon körülbelül 15 percig, majd öntsük rá a Noilly Prat-ot és a tejszínt. Ízlés szerint fűszerezzük a maradék kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval, borssal és szerecsendióval. Hagyjuk kissé besűrűsödni, hogy a szósz szépen bevonja a zöldségeket és gyönyörűen krémes állagot kapjunk. Végül keverjük hozzá a finomra vágott petrezselymet, majd a főtt tőkehalat a tejszínes gyökérzöldségekre fektetve tálaljuk.